3 Kasım 2007 Cumartesi

insülin kullanımı

İnsülinler Nasıl Kullanılmalı


Ellerinizi yıkayınız.
Eğer insülininiz orta etkili veya uzun etkili ise tamamen karışmış olduğundan emin olunuz, elleriniz arasında bir kaç kez yavaşça karıştırınız, ancak şişeyi kesinlikle sert bir biçimde karıştırmayınız.
İçerisinde kristal veya parçacık bulunan, renk değişikliği olan, topak görünümlü veya donmuş olan insülinleri kullanmayınız.
Şişenin üzerindeki kauçuğu kaldırmadan üzerini alkolle siliniz.
İnsülin enjektörünün iğne kapağını çıkartarak enjekte etmeniz gereken insülin dozuna eşit miktarda hava çekiniz.
Hiç bekletmeden iğneyi kauçuğa doğru batırınız ve havayı şişenin içine enjekte ediniz.
Enjektör yukarı gelecek şekilde şişeyi bir elinizle çeviriniz, diğer elinizle de enjekte etmeniz gereken dozda insülini enjektöre yavaşça çekiniz.
Eğer enjektörde hava kabarcığı kalmışsa insülini yavaşça şişeye enjekte edip tekrar çekiniz ve dozu tekrar kontrol ediniz, iğneyi şişeden çekip kapatınız.
Enjeksiyon bölgesini alkolle siliniz ve kurulayınız.
İnsülini oda sıcaklığına getirdikten sonra doktorunuzun önerdiği bir bölgeye enjekte ediniz ( Genelde karın, but, kolun üst kısmı veya kalça gibi yağlı bölgeler tercih edilir).
Enjektörü elinizde bir kalem tutar gibi tutunuz ve 90 derecelik bir açıyla deriye batırınız. İğnenin doğru bölgede olup olmadığını kontrol etmek için hafifçe geriye çekerek kan gelip gelmediğine bakınız.
Vermeniz gereken dozu 5 saniyeden az bir süre içinde enjekte ediniz ve enjeksiyon bölgesini ve çevresini tekrar alkolle temizleyiniz, alkollü bezi bir kaç saniye ovuşturmadan bastırınız.
Bir defaya mahsus insülin enjektörü (disposal ) kullanmanız sağlığınız açısından daha faydalıdır. Eğer cam enjektör veya metal iğne kullanıyorsanız her defasında steril etmeniz gerekir.
Lipodistrofi yan etkisinden korunmak için her insülin enjeksiyonunu en az 3 parmak arayla yapınız.
İnsülinler soğuk ortamda muhafaza edilmediklerinde bozulurlar. Bu nedenle insülin şişenizi buzdolabında saklayınız ancak donmamasını sağlayınız. Donmuş olan insülinleri kullanmayınız ve imha ediniz.

Hiç yorum yok: